Online Video spend skal øke med 58% – Slik utnytter du formatet best

Publisert: 21. september 2017

Ifølge Den Store Annonsørrapporten fra ANFO utgitt 12.okt 2017, oppgir norske annonsører at de vil øke spend på online video med hele 58% inn i 2018. Vi ser altså et tydelig skift i fokus der levende bilder i større grad utnyttes på digitale flater i tiden som kommer. I denne artikkelen viser vi deg hvilke video-formater som finnes der ute, og hvordan du best utnytter disse på en måte som gir resultater.

Lurer du på hvordan best utnytte spennende nye formater som Vertikal Video for mobil eller 6 sekunds Bumper-ad, hva som skjer med 360° VR video, og hva fremtiden til online video byr på? Svarene får du her.

Kort fortalt kan vi dele online video inn i 3 kategorier:

  1. Reklame som kan hoppes over
  2. Reklame som ikke kan hoppes over
  3. Reklame som starter automatisk uten lyd

1. Reklame som kan hoppes over

Youtube er definitivt den flest kjenner til når vi snakker om dette formatet, der man kan hoppe over videoen etter 5 sekunder, kjent som Trueview. Dette skaper en god opplevelse for brukerne på Youtube, men stiller samtidig store krav til innholdet i reklamefilmen. Tradisjonelle reklamefilmer vil oppleve at en svært stor andel velger å hoppe over reklamen deres. Analyser vi har gjort i RED viser at de yngre målgruppene (18-34) i langt høyere grad velger å hoppe over reklamen der dette er mulig, og det er ofte nettopp denne målgruppen annonsørene ønsker å nå ut til med online video i markedsmiksen.

Et av salgspunktene til Youtube inn mot annonsører har vært at man kun betaler for de som ser hele filmen (definert som minst sett 30 sekunder). Dette høres vel og bra ut på papiret, men utfordringen er at prisen per gjennomsett visning ikke er fastsatt på forhånd, men gjennom automatisk auksjon. Så om du har en tradisjonell reklamefilm som mange velger å hoppe over, risikerer du å betale mer. Annonsører med mer tradisjonelle reklamefilmer kan da ende opp med å betale så mye som 4-5 ganger høyere pris enn de gjør på TV!

Har du derimot innhold som vekker folks interesse, så kan Trueview formatet være en god løsning. Kolonial.no er en av annonsørene som har laget skreddersydde filmer som utnytter formatet på en svært smart måte med sine «hopp over butikken» reklamefilmer.

2. Reklame som IKKE kan hoppes over

Denne reklameformen på internett er den som er mest brukt av norske medier i dag. Kort fortalt er dette reklame du må se gjennom for å komme til innholdet du egentlig ønsker å se. På denne måten sikrer annonsøren at de som blir eksponert faktisk ser hele reklamefilmen fra start til slutt. Formatet har som oftest en begrensning på at reklamefilmen ikke kan være mer enn 15 sekunder lang, noe som er relativt kort i forhold til TV-reklamer som ofte er 30 sekunder eller mer. Til tross for dette skaper løsningen frustrasjon for mange brukere, og oppgis stadig som en av grunnene til at folk installerer annonseblokkering (adblock). Dette har blant annet resultert i at 6 sekunders «bumper-ads» har gjort sitt inntog.

Bumper-ads (6 sekunders reklamefilm)

Bumper ads ble først lansert for et knapt år siden, som en måte å nå ut med kort og konsis kommunikasjon til en lav pris. Dette formatet gir mulighet for høy dekning og frekvens på svært kort tid, og kan ofte nå like bredt som en TV-kampanje.

Ettersom man kun har 6 sekunder til rådighet må annonsøren velge med omhu hva de skal fokusere på. Vi i RED anbefaler derfor å bruke Bumper-ads som kompliment til den vanlige reklamekampanjen på nett, og ikke som en erstatning. Ofte anbefaler vi faktisk bumper-ads som en erstatning for vanlige bannere. Her får man høy oppmerksomhet fra mottaker, og mulighet til å bruke både lyd og levende bilder i kommunikasjonen, til en pris som i høyeste grad kan konkurrere med banner-annonser. Nøkkelen til suksess med bumper-ads er å prioritere hva du skal si, og kommunisere dette klart og tydelig. Ikke prøv å si for mye – 6 sekunder kan virke kort, men med rett kommunikasjon tilpasset formatet er det ofte mer enn nok.

3. Reklame som starter automatisk uten lyd

Facebook var blant de første som tok i bruk autoplay video, der videoer i newsfeeden starter å spille av automatisk så snart 50% av videoen er synlig. I etterkant har flere norske medier også tatt til seg dette formatet, kjent som outstream. I det siste har det også blitt utviklet egne løsninger som er tilpasset mobil – vertikal video er av de mer spennende formatene som nylig har blitt lansert.

Vertikal Video på mobil

Mobil utgjør en spesiell utfordring når det kommer til video. I starten tok mediene for gitt at folk snudde mobilen sidelengs når de skulle se video, men apper som Snapchat har de siste årene endret folk sine vaner til å filme på høykant. I det siste har en rekke medier tatt dette innover seg, og laget egne videoløsninger tilpasset mobil. Facebook startet med videoformat på 4:5 (4 i bredden og 5 i høyden), og gikk etter hvert enda lenger ved å tilby både 2:3 format og 9:16 format. Sistnevnte dekker absolutt hele mobilskjermen med video på høykant.

Tradisjonelt sett har all filming foregått i horisontalt format som er tilpasset TVen i stua, så det å få annonsører og reklamebyrå til å snu kameraet sidelengs når de filmer reklamekampanjen sin er en stor jobb. Facebook sitt svar på dette har vært å insentivere annonsørene til å filme på høykant ved å tilby visninger av slik video til langt lavere priser enn video filmet i normalt format. Til tross for dette er det foreløpig få som har knekt koden for hvordan innholdet i slike filmer skal være for å skape effekt.

RED sitt produksjonsbyrå Plapre har i det siste gått sterkt inn for å løse dette, og laget en serie med videoer for Mills som skal skape oppmerksomhet og fristelse til kjøp. Alt skreddersydd for mobile flater med video på høykant. Det er mange fordeler med disse løsningene, men også noen utfordringer som må hensyntas når innholdet skal utvikles: Du har kun få sekunder til å vinne forbrukerens oppmerksomhet og interesse. Vis produktet i bruk fra første sekund, unngå å bygge opp en historie som en tradisjonell reklamefilm, vis avsender i starten av filmen, fremfor slutten. Et annet tips er å bruke sterke farger og kontraster for å skille seg ut blant innholdet rundt, enten det er på forsiden av VG.no, eller i en Facebook newsfeed. Ytterst få vil skru på volumet, så lag en film som ikke er avhengig av lyd. Teksting av video er noe mange gjør som erstatning for lyden, men hold deg unna dette på mobile flater da det blir ekstremt smått på en mobilskjerm. Må du ha lyd så er du bedre tjent med å velge et annet online video format.

Hva byr fremtiden til Online Video på?

Online Video er under konstant utvikling, og basert på hva vi det siste halvåret har sett i både inn- og utland har vi noen konkrete syn på hva vi vil se mer av fremover.

360 graders video / VR

I 2016 var det svært mye snakk om virtual reality og 360 graders video. Både Youtube og Facebook åpnet opp for støtte for 360 graders video. Sistnevnte gikk også til oppkjøp av VR selskapet Oculus, og VR ble spådd av mange til å være fremtiden for markedsføring. I år har det derimot vært langt mindre prat om formatet. Virtual reality krever fortsatt store klumpete headset, og forbrukerne har allerede talt når det kommer til å ha på seg ekstra utstyr på hodet – først med kanselleringen av Google Glass, og i det siste med fjerning av 3D-briller fra alle nye TVer grunnet dalende interesse. VR må nok over i andre former før det virkelig får et godt fotfeste og kan brukes på en effektiv måte i reklamekampanjene til norske annonsører.

Dynamisk Video

Dynamisk, eller personalisert, innhold betyr at det som kommuniseres er skreddersydd til hver enkelt mottaker. Dette er i dag benyttet både gjennom egne kanaler som e-post, SMS, app og nettside, samt betalte kanaler som display/bannere. Videoer med dynamisk innhold vil være neste skanse for bransjen. Foreløpig er videoer begrenset av container-formatet som krever at videoen renderes på nytt hver gang en endring gjøres. Dette betyr at alt innholdet er hardkodet i filmen, og dermed ikke mulig å bytte ut med den hastigheten som er nødvendig for at en mottaker skal få ekte dynamisk innhold.

En foreløpig måte å løse dette på er versjonering. RED er for tiden i samarbeid med en spennende startup som kan legge dynamiske felt inn i annonsører sin eksisterende reklamefilm, og eksportere hundrevis av versjoner tilpasset ulike scenarioer som kampanjen kan møte. Foreløpig har testingen gått på å gjøre videoene geografisk relevante, slik at mottaker får opp bilde, navn og adresse til nærmeste butikk i selve videoen utfra hvor i landet de befinner seg. Dette skaper en ny spennende dimensjon til reklamefilmen som gjør at kommunikasjonen oppfattes som langt mer relevant enn tidligere. Det er for øvrig kun fantasien som setter begrensninger for hvilken tilpasning reklamefilmene kan ha, og den automatiserte løsningen gjør det hele svært kostnadseffektivt. Om du er interessert i å høre mer om hvordan vi kan hjelpe deg å lage en online video kampanje med skreddersydd/personalisert innhold så ta gjerne kontakt.

4K Video

Høyere oppløsning og kvalitet på reklamefilmene vil være et område under stor utvikling fremover. Mobilskjermer får stadig høyere oppløsning, og nyheten om at de nyeste iPhone-modellene vil komme med mulighet for 4K filming, samt en skjerm med høyere oppløsning enn noensinne (1125 x 2436 px) viser at det stadig satses på å få mobilflaten til å kunne vise rikere detaljer. Høyere oppløsning betyr også større filstørrelse på videoen, noe som igjen krever høyere hastighet på internettilkoblingen (f.eks. høyhastighets 5G). Alternativt kan dette løses med enda bedre komprimering av videofilen, noe som stiller store krav til telefonens hardware for å kunne spille av videoen. Uansett så er hastighet, oppløsning og hardware på mobiler alle områder som stadig forbedres, så over de neste årene vil vi oppleve betraktelig økning i kvalitet på innhold.

AI – Cloud Video Intelligence API

Artifical Intelligence, eller AI, har vært et stort tema det siste året. Ved å koble videoinnhold til cloudbaserte tjenester som Googles Cloud Video Intelligence API kan innhold og elementer i en video analyseres og indekseres. Etter hvert som dette utvikler seg kan man se for seg at annonsører ikke bare må ha en søkeordsstrategi som idag, men også en søkestrategi for video, der man optimaliserer det faktiske innholdet i sine filmer for å bidra til høyere synlighet på relevante søk.

Dette området er fortsatt i startgropa, der maskinlæringen foreløpig er begrenset til å identifisere enkle objekter og tekster i filmene som analyseres. Dette er imidlertid definitivt et område som vil oppleve stor utvikling over de neste årene etter hvert som flere og flere annonsører og privatpersoner legger ut stadig mer videoinnhold på nettet. Dette krever en søkbarhet som er langt bedre enn den som eksisterer i dag.

Dette er bare noen av områdene som vi utforsker for våre kunder og samarbeidspartnere. Vil du vite mer? Ta kontakt med Head of Online Video, Inge Hofstad Kjeilen på inge@redmedia.no

Tips en venn eller kollega!
Linkedin

Flere artiklerVis alle ›